Munn- og tannpleie

Bruker du riktig munnskyll?

Munnskyll erstatter ikke en god runde med tannbørsten, men det kan spare deg for en ekstra tur til tannlegen.

Publisert: 30. mars 2016 kl 12:03

Vær ærlig: Bruker du to minutter på tannpussen hver morgen og hver kveld? Antagelig ikke, dersom du er som folk flest.

– De færreste pusser tennene lenge og grundig nok. Det gjør blant annet at fluoren i tannkremen ikke får tid til å binde seg til tennene, sier Øystein Gylvik, kategorisjef for hygiene i Apotek 1.

At det ofte går litt kjapt med tannpussen er ikke den eneste grunnen til at du bør bruke munnskyll. – Belastningen på tennene er større i dag enn tidligere. Vi småspiser mer enn før, noe som øker faren for hull og plakk i tennene, forklarer Gylvik.

For uansett hvor flink du er med tannbørste og tanntråd, kommer du ikke til over alt.

– Hver tann har fem flater, når du pusser tennene kommer du kanskje over tre av disse. Munnskyll kommer derimot til over det hele, også nede i tannkjøttsranden, lover Gylvik.

I en av flere studier som er gjengitt i The Journal of Clinical Dentistry, fant forskere ut at daglig bruk av munnskyll reduserer oppbyggingen av plagg og betennelser i tannkjøttet. 139 personer var med i den omtalte studien, halvparten av disse ble bedt om å bruke munnskyll to ganger om dagen. Den andre halvparten fikk et placebo-produkt. Etter seks måneder hadde den første gruppen betydelig bedre resultater enn kontrollgruppen.

I tillegg til å beskyttende perleraden kan munnskyll også motvirker plager som dårlig ånde, ising eller misfarging på tennene. Kanskje sliter du med mer enn en plage og vil bli kvitt både ising og plakk?

– Det betyr ikke at du behøver å bruke to forskjellige munnskyll. Du får mer enn en effekt i ett produkt. Et munnskyll som motvirker dårlig ånde, inneholder eksempelvis også fluor som beskytter tennene. Velg derfor din variant ut fra det symptomet som er mest fremtredende, råder Gylvik.

Visste du at:

I USA har det blitt tilsatt fluor i drikkevannet i flere tiår?
Tiltaket omfatter nå 2/3 av amerikanerne og forekomsten av karies har gått kraftig ned blant befolkningen. Også i Canada, Irland, Australia, New Zealand og Brasil er vannfluoridering utbredt.

Tannpuss og munnskyll trenger tid for å virke?
De fleste pusser for kort og spytter munnskyllet ut for tidlig. For at ingrediensene skal få feste på tennene, bør du skylle i minst 60 sekunder. Ideelt sett skal du unngå å spise eller drikke den første halvtimen etter tannstellet.

Finn din favoritt:

Aiiii….det iser

Er du en av de mange som sliter med ising i tennene? Ising rammer 80 % av oss og oppstår gjerne når man har vært litt for hardhendt med tannbørsten.
– Hull og sprekker i tennene, bleking og tannkjøttsykdommer kan gi ising i tennene, men pusseskader fra tannbørsten er faktisk den mest vanlige årsaken, sier Øyvind Gylvik.
På apoteket finnes en hel serie med produkter som motvirker ising i tennene, inkludert munnskyll. – Disse produktene er skånsomme for tenner og tannkjøtt og beskytter mot ising ved å dempe nervenes overfølsomhet, forklarer Gylvik.

Farvel til dårlig ånde

Det er hyggeligere å snakke om frisk pust enn dårlig ånde, men egentlig er det jo to sider av samme sak. 20 – 30 % av oss opplever tidvis å ha pust som ikke lukter blomster. Dårlig ånde kan være et symptom på underliggende sykdom, men mer vanlig er det at det skyldes for eksempel matvarer du har spist, bruk av medisiner eller lavkarbo-kosthold.

– Du bør snakke med tannlegen dersom du sliter med dårlig ånde over tid, men de fleste vil ha god nytte av et munnskyll som er spesielt rettet mot dette vanlige problemet, sier Gylvik. SB12 inneholder eksempelvis en blanding av klorhexidin og sink, som motvirker dårlig ånde. Som navnet sier skal munnskyllet sikre frisk pust i opptil12 timer.

Null hull

Får du ofte hull i tennene eller er du redd for å få det, bør du velge et klassisk fluorskyll.

– Dette gjelder særlig barn, da det typiske barnet børster tennene veldig raskt og ikke grundig nok, sier Gylvik.

Det finnes en rekke fluorskyll på markedet som varierer i både smak og mengden fluorinnhold.

– Voksne som sliter med mye hull i tennene kan velge en høyere fluordosering på munnskyllet enn barn, råder Gylvik. Det skal mye til at du ikke finner et munnskyll som også poden gleder seg til å bruke. Hvilket barn liker vel ikke smaken av jordbær, tuttifrutti eller cola?

Hvitt glis

Alle ønsker seg skinnende hvite tenner. Dersom du ikke har fått en blekhvit perlerad fra naturens side eller tennene har blitt misfarget i årenes løp, finnes det flere metoder for å pynte litt på utgangspunktet. Er du i gang tannbleking bør du velge et munnskyll som opprettholder blekingen. Munnskyllet bidrar ikke bare til hvitere tenner, det inneholder også fluorid som styrker tannemaljen og motvirker hull i tennene.

Plakk? Nei, takk

Plakk er en klebrig miks av bakterier og væske som fester seg på tennene. Dersom plakket får ligge i fred, kan det frigjøre syrer som skader tannemaljen. Det igjen kan gi hull i tennene.

Heldigvis er det lett å gjøre noe med det. – En god tannpuss legger grunnlaget for å fjerne plakk, men du bør følge opp med et munnskyll som er plakkreduserende. Dette er ekstra viktig dersom du har tannregulering, sier Øystein Gulvik.

Trøbbel med tannkjøttet?

Tannkjøttbetennelse er heldigvis blant de mindre vanlige tannplagene. Sliter du med betennelser i tannkjøttet bør du kanskje velge munnskyllet corsodyl, det eneste munnskyllet som er klassifisert som et legemiddel. – Her er det tannkjøttet som er i fokus i større grad enn tennene. Du bør riktignok ikke bruke dette munnskyllet med mindre tannlegen din spesifikt har anbefalt det, sier Gulvik.

Behandlingsformer for
munn- og tannpleie
Gå til toppen