Snarveien til fine føtter starter her:
Klipp neglene korte.
Klipper ikke alle neglene sine regelmessig, tenker du? Nei, faktisk ikke. – Å holde neglene korte er en viktig del av det å ha sunne føtter. Det er det mange som ikke tenker på, forsikrer Rikke Albrigtsen. Blir neglene for lange kan de brekke, bli ømme eller skape trykksmerter.
Smør deg.
– Når hard hud på føttene forblir ubehandlet, kan det gi sprekker og sår som i verste fall kan gi infeksjoner, sier Åse Kielland. Heldigvis skal det lite til for å unngå dette. – Jeg anbefaler at du bruker en god fotkrem hver dag. Du trenger ikke å sitte med den i fem minutter for at den skal trekke inn, for det er helt unødvendig å smøre tykkere på med krem på føttene, enn det du gjør i ansiktet, sier Rikke Albrigtsen.
Fil føttene.
Å file bort all tørr hud under føttene, bør ikke være et mål i seg selv. – Føttene blir veldig såre dersom du ikke har noe hard hud under. Huden fungerer som en ekstra såle som beskytter føttene. Den skal ikke være for tykk, men noe bør være igjen, sier Rikke Albrigtsen.
Hun råder deg også til å file føttene mens du dusjer, en til to ganger i uken. – Da får du tatt av det lille ekstra. Bare ha filen i dusjen og gå over føttene mens du for eksempel lar balsamen virke i håret. Det tar kun et par minutter, forsikrer fotterapeuten. Eksperten anbefaler å bruke en enkel fotfil av sandpapir, som er rimelig og derfor enkelt kan byttes ut. – En fotfil vil etter hvert samle opp ganske mange døde hudceller som du ikke klarer å vaske bort, så du bør bytte den ut regelmessig.
Når du har litt ekstra tid, kan du sette av 10 minutter til et avslappende fotbad, før du går i gang med å file. Start med å putte føttene i et varmt vann, tilsatt fotsalt etter ditt behov, enten det er tørre, svette eller sprukne føtter. Dropp det gamle kjerringrådet om å bruke grønnsåpe i vannet, dette tørker ut huden. Etter 3-4 minutter, når huden er blitt myk, går du over de harde partiene med en fotfil. Selve filejobben kan du faktisk overlate til en elektrisk fotfil som den fra Scholl. Ikke press for hardt mot huden, dette kan skape rifter. Tørk deg godt, spesielt mellom tærne og avslutt med en pleiende fotkrem.
Luft ut.
Gutter – her er nok en god grunn til å droppe sokker i sandalene: Føttene dine trenger luft. Ved å gå barbeint og unngå tette sko, minimerer du risikoen for fotsopp, fotsvette og andre fotplager. Nekter du å gå uten sokker i skoene, så velg et par laget av ull eller bomull, unngå syntetiske materialer som ikke puster.
– Føttene dine har godt av en pause fra skoene, så ta gjerne av deg sko og hvis du kan, også sokker, når du sitter ved kontorpulten din, råder Rikke Albrigtsen.
Synes du tærne fort kan lukte litt når du går barfot i sko? Prøv en fotdeodorant med antiperspirant. Det kan dempe svetteproduksjonen og hemme bakteriene. Å drysse litt talkum over føttene er et annet godt tips.
Når skoen trykker. Også skovalget ditt handler om fotpleie.
– Går du med feil og for trange sko, kan trykkbelastningen gi feilstillinger i foten. Du står også i fare for å få liktorn og tørr, sprukken hud, advarer Åse Kielland. Har du et par favorittsko? Det er fint, men ikke bruk dem hver dag. Varier hælhøyden og bytt sko, gjerne flere ganger i løpet av dagen. Da minsker du belastningen på føttene dine.
– Selv jeg som er fotterapeut går med høye hæler, men sjelden mer enn to timer av gangen. Alt med måte, råder fotterapeut Rikke Albrigtsen. Hun bytter sko flere ganger i løpet av dagen. – Jeg går med noen sko til jobb, på jobb og har jeg en lang dag, så bytter jeg i løpet av arbeidsdagen også. Da får man ulik trykkbelastning på foten, sier eksperten.
Pass også på at du ikke kjøper sko på morgenen eller formiddagen. Føttene dine hovner opp i løpet av dagen, derfor bør du spare skoshoppingen til ettermiddagen, slik at du ikke kjøper for små sko.