Dropp tannkrem og andre utdaterte kjerringråd. Her er tipsene for deg som stadig plages av munnsår og vil gjøre noe med det.
Dropp tannkrem og andre utdaterte kjerringråd. Her er tipsene for deg som stadig plages av munnsår og vil gjøre noe med det.
Ta det tidlig.
Timing is everything, sies det om så mangt. Det gjelder også når du skal behandle munnsår. Allerede før utbruddet har kommet i gang, bør du ta grep.
– Kall det gjerne for Tingeling-fasen, den første sitringen du kjenner på leppen. Dette er munnsårets første stadium. Det er i denne fasen du kan gjøre mest og du har ingen tid å miste, forteller Åse Kielland, fagsjef i Apotek 1.
Ha viruskrem i veska.
Nettopp fordi du må handle raskt når munnsåret melder sin ankomst, bør du alltid ha et virushemmende middel i beredskap. Salven vil ikke bare ta toppene av utbruddet, den kan også hindre at munnsåret slår ut i full blomst.
–Kremen kan korte ned varigheten på utbruddet, gi mindre sår og lindre smerte, bekrefter Åse Kielland. Det finnes flere virkestoff på markedet.
– Hos noen kan ett produkt ha bedre effekt enn et annet, vi råder deg til å prøve deg litt frem, sier eksperten.
Hold fingrene av fatet.
Ja, vi vet det kan være fristende å plukke og pirke, men jo mer du overser munnsåret, jo bedre er det. – Det er alfa omega å la munnsåret få være i fred. Det øker sjansen for en raskere tilhelning. Da unngår du også at utbruddet etterlater arr, sier Åse Kielland.
Dropp sminke på såret.
Like fristende som å plukke på såret, er det kanskje å bruke dekkrem og sminke for å gjøre det usynlig. Det er nok ikke farlig å legge sminke over munnsåret, men spørsmålet er om det blir særlig fint? – Sminken vil mest sannsynlig legge seg i klumper og kanskje bare gjøre såret ennå mer synlig. Munnsåret leges raskere hvis du lar det være i fred. Derfor bør du unngå å bruke sminke direkte på såret, råder Åse Kielland.
Pynt med munnplaster.
Plaster kan du derimot trygt legge over munnsåret. Compeed lager egne plaster til bruk ved munnsår som gir virusbeskyttelse og betydelig mindre skorpedannelse. Du kan trygt legge sminke over plasteret og best av alt: Du kan kysse kjæresten din uten å være redd for at munnsåret skal smitte.
Viktig med vask.
Enten du har byttet plaster eller på annet måte har vært borti munnsåret ditt, er det viktig at du vasker hendene før du tar på noe annet. Munnsår er smittsomt og du kan raskt ende opp med flere sår i ansiktet om du slurver med dette rådet. Har du ikke tilgang på vann og såpe, kjøp et hånddesinfiserende middel og ha i veska.
Kast kjerringrådene.
– Kunden som kommer til apoteket med tannkremrester på leppa og et rødt munnsår er ganske klassisk. Mange prøver nok dette kjerringrådet, sier Åse Kielland i Apotek 1. Også sitronsaft og salt (au, ja, du hørte riktig), er populære ”fiks-det selv-tips” mot munnsår. Felles for dem alle er at de har liten eller ingen effekt. – Det finnes mange preparater som du får kjøpt reseptfritt på apoteket, som har dokumentert effekt, forsikrer Kielland.
Når bør du kontakte lege?
Dersom du har store og smertefulle utbrudd, mange gule sårskorper rundt munn eller nese og disse ikke vil gro i løpet av 14 dager, bør du kontakte lege.