Faktaboks: 5 myter om forstoppelse
Myte 1: Ved forstoppelse bør man ha tilskudd av fiber?
Fakta: Et lavt fiberinnhold i kosten er generelt sett ingen årsak til forstoppelse alene, men det kan være en bidragsyter sammen med flere årsaker. Hos friske personer med økt tilskudd av fiber i kosten øker antall avføringer og volum, og passasjetiden gjennom tarmene reduseres. Når man er til dels forstoppet, reduseres passasjetiden – men man bringes ikke tilbake til normalen. Hos særdeles forstoppede personer forverres faktisk symptomene.
Myte 2: Det er bra å drikke mye når man er forstoppet
Fakta: Økt væskeinntak hjelper ikke på forstoppelse, såfremt personen ikke er alvorlig dehydrert.
Myte 3: Tarmen kan bli avhengig av laksativer
Fakta: Grønnsaker sørger for at du får i deg litt mer fiber, som gjør det lettere for magen å jobbe.
En vanlig oppfatning er at langvarig bruk av laksativer fører til avhengighet og/eller økt toleranse (økning av dosen for å bevare effekten). Forskning viser at toleranse er uvanlig hos majoriteten av dem som bruker avføringsmidler. Det foreligger ingen risiko for misbruk av avføringsmidler hos psykisk friske personer.
Myte 4: Laksativer kan skade tarmen
Fakta: Det finnes ingen kliniske bevis for at anbefalte doser av avføringsmidler fører til at tarmen skades ved langvarig bruk
Myte 5: Man blir kvitt forstoppelse ved fysisk aktivitet
Fakta: Hos friske personer endrer ikke moderat aktivitet tarmfunksjonen. Høy aktivitet kan derimot øke tarmfunksjonen hos friske personer. Hos alvorlig forstoppede personer finnes det ingen bevis på at økt fysisk aktivitet har gunstig virkning. Hos eldre personer kan økt fysisk aktivitet hjelpe tarmfunksjonen som en del av et større rehabiliteringsprogram.
(Kilde: RELIS informasjon publisert i Norsk Farmaceutisk Tidsskrift Nr 11/2011)