Mage og tarm

Vanquin

Vanquin mot barnemark småmark
Publisert: 27. september 2018 kl 07:09

Hva er barnemark?

Barnemark er infeksjon med marken Enterobius vermicularis i tarmen. Barnemark eller småmark er ikke farlig, men veldig smittsomt. Man kan oppleve intens kløe rundt endetarmsåpningen som som forverres på kvelds- og nattestid.

Det er ikke lett å oppdage barnemark, men som oftest klarer man å oppdage de i avføring eller rundt endetarmsåpningen med det blotte øyet. En mark kan legge flere tusen egg i endetarmsåpningen og etter noen timer er eggene modne og kan smitte andre. Eggene kan overleve i opptil 2 uker utenfor et menneske. Marken er ca 1 cm lang og ser ut som en gulhvit tråd.

Har man mark i hus er god håndhygiene veldig viktig. Har du ikke tilgang på vann benytt desinfeksjonsmidler.

Hvordan behandle barnemark?

Vanquin er et reseptfritt legemiddel. Vanquin inneholder et rødt fargestoff, pyrvin, som har spesifikk virkning mot småmark (barneorm). Den virksomme substansen i Vanquin, pyrvin, dreper både småmarken og dens larver og avbryter dermed produksjonen av de smittsomme eggene. Behandlingen skal gjentas etter 14 dager for å tilintetgjøre nyutklekket mark. Til voksne og barn over 10 kg. Det er viktig at hele familien behandles.

Les pakningsvedlegget nøye før bruk eller i Felleskatalogen.

Hver tablett inneh.: Pyrvinembonat tilsv. pyrvin 50 mg, mannitol, sakkarose, natriumbenzoat (E 211), metyl- (E 218) og propylparahydroksybenzoat (E 216), kalsiumkarbonat, hjelpestoffer. Fargestoff: Rødt jernoksid (E 172). Sukkerdrasjert.

Gå til toppen