Mage og tarm

Sure oppstøt i graviditeten?

Plages av sure oppstøt i graviditet

For de fleste er graviditeten fylt med glede og forventninger, men for noen er den dessverre også fylt med sure oppstøt. Det finnes heldigvis hjelp å få.

Publisert: 21. februar 2020 kl 02:02

De fysiske endringene kroppen går igjennom i løpet av en graviditet medfører ofte ulike plager og påkjenninger. En plage mange stifter bekjentskap med i løpet av en graviditet, er halsbrann og sure oppstøt.

Naturlig årsak til sure oppstøt

Halsbrann og sure oppstøt, også kalt refluksplager, er vanlig hos gravide, spesielt i siste del av svangerskapet¹. Dette skyldes at fosteret, og dermed livmoren, blir stadig større. Når denne trenger mer plass, presses innholdet i magesekken oppover mot spiserøret. Dermed presses også magesyre oppover. Når magesyren beveger seg oppover, irriteres slimhinnen i spiserøret, noe som kan føre til en sviende, brennende følelse.

Hvordan unngå sure oppstøt

Den brennende, sviende følelsen er ubehagelig og de fleste vil prøve å unngå den. Enkle grep som å sove med hodet hevet, unngå sene, store og fettrike måltider og unngå mat- og drikkevarer som kan trigge plager, som for eksempel kaffe, kan være lure grep for å unngå og lindre halsbrann1. Enkelte sverger også til mandler og et glass skummet melk².

Hvis dette ikke er nok, bør du søke råd hos en lege eller på apoteket. En god regel under et svangerskap er å alltid diskutere legemiddelbruk med lege, jordmor eller farmasøyt, selv om legemidlene er reseptfrie. På apoteket vil du finne en rekke effektive legemidler som fås kjøpt uten resept, deriblandt Novaluzid.

NOVALUZID* – Tyggetabletter

Novaluzid* er et syrenøytraliserende produkt som kan brukes av gravide. Med disse nøytraliseres magesyren i magesekken slik at det ikke oppleves ubehag når mageinnholdet skvulper opp i spiserøret¹. Tyggetablettene binder syren i magen og reduserer dermed surhetsgraden slik at plagene blir lindret. Effekten mot halsbrann og sure oppstøt inntreffer etter noen minutter og produktet tas ved behov. Novaluzid* kan også brukes under amming. Novaluzid* er tilgjengelig på alle landets apotek.

*Novaluzid er et reseptfritt legemiddel til behandling av halsbrann og sure oppstøt. Forsiktighet utvises hos de med nedsatt nyrefunksjon. Ved store og/eller langvarige plager bør lege kontaktes. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Kilder

¹ https://nhi.no/familie/graviditet/svangerskap-og-fodsel/sykdommer/svangerskapsplager/sure-oppstot-hos-gravide/

² https://www.apotek1.no/graviditet/halsbrann-i-svangerskapet

Behandlingsformer for
mage og tarm
Gå til toppen