Fotpleie

Slik får du friske føtter

Her er rådene som fikser og forebygger vorter, sopp, liktorn og illeluktende føtter.

Publisert: 31. mars 2016 kl 08:03

Se opp for sopp

– Fotsopp er en av de mest vanlige hudsykdommene vi har. Mange går rundt med fotsopp uten å være klar over det og uten å ta tak i det, sier Åse Kielland, fagsjef i Apotek 1. Selve lukten av fotsopp kan minne litt om svettelukt. Har du sprukken, rød og irritert hud mellom tærne i tillegg, er det nok sopp og ikke svette som har skylda. Første bud for å forebygge fotsopp, er å holde føttene tørre. – Vask føttene dine ofte og tørk mellom tærne. Skift sokker ofte, bruk ull – eller bomullssokker, gå barbeint så ofte du kan og bruk badesko i fuktige fellesområder som svømmehallen og i dusjen på treningssenteret, oppsummerer Kielland. Har du først fått sopp finnes det flere både soppdrepende og sopphemmende kremer å få tak i på apoteket.

Livredd for liktorn?

Da er du ikke alene. I en undersøkelse utført av selskapet Johnson & Johnson sa 40 % av de spurte mennene og 25 % av kvinnene, at de oppsøker lege for å få bukt med liktorn, fremfor å behandle skaden selv. Litt unødvendig kanskje?

– Du kan behandle liktorn på flere måter. Prøv først med et varmt fotbad, etterfulgt av lett filing, råder Åse Kielland. På apoteket får du også kjøpt liktornplaster som inneholder 40 % salisylsyre. Disse kan løse opp liktornen og virker samtidig trykkavlastende.

– En liktorn er enkel å fjerne, bekrefter Rikke Albrigtsen, fotterapeut ved Artesia Spa.

– Grunnen til at det kalles liktorn, er fordi hard hud, som ser ut som en torn, har gått inn i huden, satt seg som en liten spiss og trykker på en nerve. En fotterapeut kan fjerne denne og veilede deg hvordan du fortsette å ta vare på føttene dine hjemme, forsikrer Albrigtsen.

Vil du unngå å få liktorn i fremtiden? Da bør du først og fremst gjøre noe med skovalget ditt. Dårlig skotøy, enten det er for små eller for store sko er hovedårsaken til at man utvikler liktorn. – Liktornen vil komme tilbake dersom du fortsetter å ha den samme trykkbelastningen på foten som gav deg liktorn i utgangspunktet. Prøv derfor å finne årsaken og bytt sko, råder Rikke Albrigtsen.

Ikke neglisjerer neglsopp

Fotsopp og neglsopp går gjerne sammen som hånd i hanske. Først kommer soppen, så går den under neglen og blir til neglsopp. Opp mot 8 % av befolkningen har neglsopp og forekomsten øker med alder og aktivitetsnivå. – På engelsk heter neglsopp <athletes foot> , det sier noe om hvem som er mest utsatt. Soppen liker varme og fuktighet. Går man over lengre tid med svette treningssko, står man i fare for å få neglsopp, forteller Gunhild Kile Sandvik, farmasøyt og fagredaktør i Apotek 1.

Neglsopp smitter heldigvis ikke ved direkte kontakt, men den kan være sta og vanskelig å bli kvitt. På apoteket får du kjøpt en spesiell lakk som dreper neglesoppen. Smør den på 1-2 ganger i uken og smør deg også med tålmodighet. Vanlig behandlingstid er nemlig 9 -12 måneder. En tånegl bruker i gjennomsnitt 9-12 måneder på bli soppfri. Verst synes du kanskje det er med den karakteristiske tykke og misfargede neglen? – Denne kan du få bukt med, det finnes produkter på apoteket som forbedrer utseende på neglen, lover Åse Kielland.

Stopp svetten

Svette føtter er ubehagelig og gir sjenerende lukt, men det er også roten til andre plager, som fotsopp og bør derfor behandles. – For å forebygge bør du vaske føttene, mellom alle tær, hver dag, tror Åse Kielland, fagsjef i Apotek 1. En skodeodorant kan kamuflere svettelukt mens en fotdeodorant med antiperspirant, kan dempe svetteproduksjonen. Dermed slipper du den fryktede lukten av tåfis.

Et enda enklere triks, er å bruke talkum på de småsvette føttene. – Talkum tørker føttene litt ut og er fint å drysse på før man for eksempel skal ut på en lang spasertur eller vet at man skal være i skoene lenge, råder Rikke Albrigtsen. Dryss talkum på en bomullsdott og stryk pudderet mellom tærne, slik at det ikke blir klumpete og gir en motsatt effekt. – Dryss også litt talkum på forfoten og under fotbladet, foreslår fotterapeuten.

Vortefri barneføtter

Å bli eldre har mange fordeler også når kommer til visse fotplager. Fotvorter kommer sjeldnere og sjeldnere med årene og etter 35 års alderen slipper mange helt unna. Blant barn er derimot fotvorter svært utbredt. 10-15 % av alle barn i skolealder har det og aller vanligst er det fra 12-15 års alderen. Jenter rammes noe hyppigere enn gutter, uten at man vet hvorfor..

– Vorter skyldes et virus som er veldig smittsomt og som barn ofte plukker opp i svømmehallen eller i gymgarderoben, sier Gunhild Kile Sandvik, farmasøyt og fagredaktør i Apotek 1. Vorter er ufarlige, men de gror gjerne sakte og kan oppleves smertefulle, spesielt dersom de dukker opp under føttene. Heldigvis er behandlingen av fotvorter er like skånsom som den er effektiv. Etter omtrent 10 påsmøringer vil vorten vanligvis dø bort. Det finnes også liniment til å pensle på vorten, som jobber med å etse bort den infiserte huden slik at den løsner og vorten lar seg fjerne. Frysebehandling er også en metode som før var mye brukt hos legen og som nå fås kjøpt som egenbehandling på apotek. Denne metoden virker ved at frysesprayen dreper hudcellene rundt vorten. Dermed dannes det en liten blemme og den nye huden heles. Behandlingen kan svi litt og egner seg derfor best på større barn.

– På apoteket hjelper vi deg med å finne egenbehandlingen som passer best for deg, sier Åse Kielland med et smil.

 

Behandlingsformer for
fotpleie
Gå til toppen