Mage og tarm

Plages du av hard mage?

En av fem har funksjonelle magelidelser, og én av ti sliter med irritabel tarm.

Publisert: 31. mars 2016 kl 07:03

Over 100.000 nordmenn kjøper jevnlig legemidler for å lindre enten løs eller hard mage. Det kan være flere grunner til at man får magetrøbbel. Nedenfor vil du finne noen av de vanligste årsakene til at du har hard mage.

1 glass vin = 2 glass vann.

Det er lett å glemme i festens hete, men utilstrekkelig væskeinntak kan føre til dehydrering. Det er anbefalt å drikke 2 liter væske om dagen, og det inkluderer ikke koffeinholdige drikker og alkohol.

VELDIG GLAD I LOFF?

Utilstrekkelig fiber i dietten kan føre til en propp i systemet. Følg med på det lille kakestykket som indikerer grovhetsskalaen på brødposene. Jo grovere, jo bedre.

REISEMAGE.

En forstyrrelse av vanlig kosthold eller rutine kan påvirke magen. Ta med Fiberrik eller knekkebrød, og skal du bo på hotell bør du se etter müsli til yoghurten. Det kan være en idé å spise litt av den, før man kaster i seg baguetten. Det er mye fiber i frukt og grønt også.

TRENING HJELPER.

Trening gir ofte god fordøyelse. Får du ikke trent som du pleier, kan det være en idé å ta trappene, sykle eller gå til jobben, er det ikke noe interessant på TV gå en tur før barna skal legges. Da er de sistnevnte kanskje rimelig klare for å køye også.

VIL IKKE, KAN IKKE.

Hvis du dropper å gå på do selv om du må, kan det gi forstoppelse.

BOM STILLE?

Sterke legemidler som inneholder morfin, kan gi treg mage. Det samme kan jerntabletter. Ta en prat med legen om et avføringsmiddel som kan tas i sammenheng med morfinpreparatet, eventuelt jerntablettene.

GRAVID?

Graviditet er gjerne en ny type påkjenning på kroppen. Man kan få hard mage, og man skal gjerne spise litt mer, drikke mer væske, stresse mindre og om kroppen tillater det være i litt bevegelse.

HVA MED MEDIKAMENTER MOT FORSTOPPELSE?

Det finnes flere medikamenter som kan lindre forstoppelse. De virker sammen med de naturlige midlene nevnt ovenfor.

Osmotiske avføringsmidler
Moxalole, binder vann til avføringen for å gjøre den mykere og få den til å ese ut slik at tarmbevegelsen normaliseres.

Stimulerende avføringsmidler
Hjelper tarmmusklene til å trekke seg sammen og støte ut avføringen.

Volumøkende avføringsmidler
Tilfører avføringen fiber slik at den blir større og mykere, som Lunelax og Vi-Siblin.

Mykgjørende avføringsmidler
Tilfører avføringen væske.Hvis du ikke blir kvitt forstoppelsen etter å ha prøvd medikamenter, bør du rådføre deg med lege.

Behandlingsformer for
mage og tarm
Gå til toppen