Hodelus

Husker du å sjekke barna for lus?

At så mange som mulig gjennomfører lusesjekk er beste virkemiddelet mot lusespredning.

Lusesjekk er den viktigste måten å stoppe lusespredning i skoler og barnehager. Sjekker du barna dine for lus?

Publisert: 21. mars 2017 kl 08:03

Hensikten med disse ukene er at skoler, barnehager og helsesøstre oppfordrer til fellesinnsats på lusesjekk. Imidlertid gjør man klokt i å sjekke barna langt oftere enn bare i kampanjeperiodene – noen foreldre sjekker barna så ofte som hver uke. I faktarammen nederst forklares hvordan man sjekker barna for lus.

Knuse myter om lus

– Det at Folkehelseinstituttet regelmessig oppfordrer til lusesjekk, kan bidra til økt åpenhet, og at de gamle mytene om lus knuses en gang for alle. Lus har ingenting med renslighet å gjøre, og kan forekomme overalt, i alle familier. Det at alle oppfordres til å sjekke barna er med på å understreke dette, sier Eirik Sverrisson i MEDA.

En uoffisiell, nasjonal luseradar

Sverrisson legger til at det nå er lettere enn før å få en oversikt over risikoen for lus i sitt fylke.

– På nettsiden Luseradar.no rapporterer over 200 Vitusapotek over hele Norge ukentlig inn sitt totale salg av alle lusemidler. De fylkene der man ser en salgsøkning som tyder på kraftigere lusespredning enn normalt, merkes med rødt i et Norges-kart. Dette gir en lettvint pekepinn for folk flest på om de bør være obs på lusespredning, sier Sverrisson, som legger til at man også kan laste ned gratis informasjonsmateriell om lus på Luseradar.no.

Hvordan sjekke barna for lus

  1. Legg et håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår skal du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus.
  2. Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Skyll kammen eller tørk av den etter hvert tak, for å fjerne døde lus.
  3. Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.
  4. Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle lus er fjernet. Luseegg må kanskje fjernes med fingrene.

Fakta om lus

Hvordan ser hodelus ut?
Voksne lus er 2-3 millimeter lange. Lusene kan ha ulike farger: Grå, gjennomsiktige, svarte, brune eller røde (rett etter de har sugd blod). Nymfene (ungene) ligner voksne lus, men er mindre og ofte mer gjennomsiktige i fargen. Luseegg med innhold sitter godt fast i hårstråene nærmest hodebunnen og har en gulhvit, gjennomsiktig farge. Klekte egg har en hvitere farge, og er uten lokk.

Hvordan smitter hodelus?
Hodelus smitter ved at lus kryper fra et hode til et annet ved direkte kontakt. Lusene beveger seg raskt, men kan ikke fly eller hoppe.

Hvordan oppdage hodelus?
Lus kan leve på hodebunnen i flere uker uten at de oppdages. Tegn på hodelus kan være kløe, sår eller infeksjon i hodebunn eller synlig svart pulver på hodepute eller krage (luseavføring). Den enkleste måten å oppdage lus på er å regelmessig sjekke håret med lusekam.

Forebygging av hodelus
Det beste tiltaket for å forebygge lus er å undersøke barna minst en gang i måneden, gjerne hver uke. Ikke del lue, strikk eller kam.

Behandling av hodelus
Dersom lus er påvist, er det viktig å starte behandlingen så snart som mulig. Lus kan behandles med lusemidler, lusekam eller barbering.

Behandlingsformer for
hodelus
Gå til toppen